torstai 13. huhtikuuta 2017

Sosiaalinen media Suomessa


Jäin sitten kuitenkin munimaan someen.....
Surffaillessani löysin Tilastokeskuksen tekemän tutkimuksen Sosiaalinen media Suomessa 2016 ja sen voi lukea heidän sivuiltaan.

Löysin myös Someco-nimisen yrityksen Minna Valtarin analyysin tuosta tilastosta. Someco on sisältömarkkinointiin ja sosiaaliseen mediaan erikoistunut yritys.

Tilaston esilletuoma ikäjakauma sosiaalisen median käyttämisestä tuskin lienee suurikaan yllätys. Eli nuoret ovat selkeästi aktiivisimmat somen käyttäjät ja käyttöinto ihmisillä laskee sitä mukaa kuin ikää tulee lisää. Tai ehkä myös niin, että nykyiset vanhemmat ikäpolvet eivät ole koskaan olleetkaan mukana some-maailmassa.

Valtari nostaa tutkimuksesta esille pari seikkaa. Ensinnäkin sen, että pikaviestimien kuten Whatsupin käyttö on kasvussa; 94 % opiskelijoista ja 15 % eläkeläisistä käyttää niitä.

Toisekseen työelämään sosiaalinen media on vasta tulossa. Sen käyttäminen on monille kuitenkin entuudestaan tuttua harrastustoimintojen, esim. erilaisissa yhdistyksissä toimiminen, kautta. Tiedän kokemuksesta, että edelleen on paljon ihan toimistotyöpaikkojakin, joissa Facebookin ja yleensäkin netin käyttäminen on työaikana työvälineillä kiellettyä. Tuntuu jotenkin tosi vanhanaikaiselta ajatustavalta. Kuitenkin lähes kaikilla on käytössään älypuhelimet, joilla voi sitten surffailla missä haluaa, myös työajalla.

Somecon analyysi


1 kommentti:

  1. Olen usein miettinyt, miksi työpaikat kieltää netin käytön työkoneilta. Sitä kun voi kuitenkin älypuhelimella surffata ihan missä vaan. Olen kekisnyt oikeastaan kolme syytä: työn tehokkuus, tietoturva ja kaistanleveys

    Jotkut työpaikat kokevat varmaankin, että netissä oleminen työpaikalla hidastaa työntekoa ja laskee tehoja. Tosin monesti netistä on konkreettista hyötyä, esim. faktojen tarkistamiseen. Ja harvoin se työn tehokkuus kasvaa silläkään kun vaan tuijottaa ruutua. Jos ei etene, ei etene...

    Toisissa firmoissa varmaankin pelätään ihmisten lataavan netistä viruksia, ja siksi netti on pannassa.

    Kolmas syy lienee se, että jos kovin moni saman aikaisesti alkaa käyttämään vaikkapa youtubea, voi verkko mennä aika tukkoon. Siksi aika moni yritys on estänyt tiettyjen kuormittavien sivujen tai sovellusten käytön.

    Mutta auttaako se netin käytön kieltäminen sitten kovinkaan paljon, varsinkin jos sitä tehokkuutta halutaan?

    VastaaPoista