maanantai 1. toukokuuta 2017

Malta - saarivaltio Välimeressä

Malta on saarivaltio Välimeressä kutakuinkin Sisilian ja Tunisian välissä eli portti Eurooppaan ja Afrikkaan. Maltalla asuu reilut 412.000 henkeä. Maltan pinta-ala on vain 316 neliökilometriä, joten asukastiheys on huikea 1282/m2, kun vastaava luku Suomessa on 17,64!  Maltan suurimmat saaret ovat Malta, Gozo ja Comino. Saarella on pitkä  ja mielenkiintoinen historia, jonka seurauksena puhutuimmat kielet ovat arabivaikutteita saanut oma kieli malta sekä pitkäaikaisen siirtomaaherran kieli englanti. Myös italiaa puhutaan naapuruussuhteen tuomana lisänä. Maltan pääkaupunki Valletta on jättimäinen linnoitus, joka on rakennettu puolustusmielessä 1500-luvulla. Valletta on Unescon maailmanperintöluettelossa. Kirkkoja on rakennettu ahkerasti, niitä on oma jokaiselle vuoden päivälle.

Maltan saaret ovat karuja ja puuttomia, rannat kallioisia. Saarista vihrein on Gozo, jossa harjoitetaan maataloutta. Maltan pääelinkeino on kasvusuunnassa oleva turismi. Malta on EU:n jäsenvaltio ja tällä hetkellä myös EU:n puheenjohtajamaa ensimmäistä kertaa.

Malta on aurinkoa, kirkasta turkoosinsinistä merta, hyvää ruokaa ja viiniä sekä suomalaisittain melko edullisia hintoja. Ihmiset ovat ystävällisiä, tosin en tiedä minkä verran turisti tapaa ihan aitoja maltalaisia, kansainvälisiä kausityöntekijöitä on niin paljon. Täällä löytyy aktiviteetteja varmasti kaikille; sukellusta, snorklausta, vaellusta jne. Paikallisbussilla kulkeminen on helppoa ja edullista, ja tosi hidasta.

Ilman muuta näkemisen arvoinen paikka siis. Mutta en tiedä, johtuuko flunssastani vai mistä, mutta kuitenkaan täällä ei ole mitään niin sävähdyttävää, että tulisin tänne uudestaan.

Virallinen Malta on sekä Instagramissa että Twitterissä, malta-aiheisia sivustoja löytyy Facebookista. Täällä mm. ravintolat ja myymälät mainostavat olevansa mukana Facebookissa.

Anyway, viimeinen päivä täällä ja aurinko paistaa, joten: altaalle :)  Malta vaikenee.

2 kommenttia:

  1. Mukava lukea reissukokemuksista etenkin sosiaalisen median kannalta.

    VastaaPoista
  2. Eivät ole maltalaiset vielä alkaneet ammuskella? Maan asukkailla kun on varsin ikävä tapa harrastaa metsästystä periaatteella se lentää - ammun sen. Iso osa Suomeen muuttavista muuttolintukannoista on taantunut osittain juuri maltalaisten metsästystapojen takia. Kansanäänestys eu-direktiivin vastaisen kevätmetsästyksen kieltämiseksi kaatui niukasti pari vuotta takaperin.

    Mutta muuten kiva maa, tykkäsin kovasti, paitsi että ajavat väärällä puolella tietä.

    VastaaPoista